dec
3

Áder János köztársasági elnök észrevételeinek elfogadása után a parlament ismét megszavazta a járási törvényt.

Áder János köztársasági elnök június 19-én a járások kialakításáról szóló jogszabályt visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök a járási rendszer kialakításával összefüggő törvényben a fideszes Kósa Lajosnak a szerencsejáték-szervezésről szóló zárószavazás előtti módosító indítványát találta házszabályellenesnek, mégpedig azért, mert az abban foglaltak nem kapcsolódnak korábban megszavazott rendelkezésekhez.

A parlament hétfőn törölte az előterjesztésből az említett rendelkezéseket, amelyekkel a Fidesz alelnöke azt kívánta elérni, hogy szüntessék meg a jegyző mérlegelési jogkörét abban a kérdésben, hogy hány napra záratja be a pénznyerő automatát engedély nélkül működtető üzleteket.

A járások kialakításáról szóló, újból elfogadott törvény a jelenleg az önkormányzati jegyzők által ellátott államigazgatási feladatok jelentős részét a járási hivatalokra bízza, így csak azok maradnak a polgármesteri hivataloknál, amelyek tipikusan a településekhez köthetők és helyi információk nélkül nehezen intézhetők. Így 2013-tól a járási hivatalokhoz kerülnek az okmányirodák, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, a gyámügyi igazgatás, a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a körzeti földhivatalok és a városi munkaügyi kirendeltségek is.

süti beállítások módosítása