feb
28

Orosházi Járási Hivatal - Nyitvatartás, elérhetőségek, ügyintézés

A Orosházi Járási Hivatal székhelye: Orosháza

A parlament elfogadta és már a Magyar Közlönyben is megjelent a járások felosztásáról és területi elhelyezkedésükről szóló törvény. A törvény értelmében az eddigi önkormányzati és okmányirodai feladatokat közigazgatási eljárásként a járások fogják intézni. A 175 járás és a 23 kerületi kormányhivatalba a kormány ígérete alapján tapasztaltabb és képzettebb hivatalnokok kerülnek így az ügymenet gyorsabb és hatékonyabb lesz. A változások bevezetésével gyakorlatilag az állampolgárok mindent egy helyen és egy időben el tudnak intézni. Az új rendszer bevezetése többek között érinti gyerekvédelmi és gyámügyeket, valamint az okmányirodai ügymeneteket, is mint például a gépjármű átírás, vagy a lakcímkártya kiállítás.

Az önkormányzati feladatok ellátását a jövőben a járások veszik át. A járás nem más, mint az adott megye részét alkotó településeket magába foglaló közigazgatási és területi egység. A kormány a járások kialakításával igyekeztek a megyéket igazságosan felosztani és a településeket úgy megválasztani, hogy ne érjen senkit sem hátrány. A járások bevezetésével a közigazgatási ügymenetben jelentős javulást várnak. A főként vidéken élő honfitársainknak lesz könnyebb az ügyek intézése mindamellett, hogy a törvényhozók sokkal tapasztaltabb és rátermettebb ügyintézőket ígérnek. A változás hazánkat 2013 januárjában érik el.

Orosházi Járási Hivatalhoz tartozó települések:

  • Békéssámson
  • Csanádapáca
  • Gádoros
  • Kardoskút
  • Nagyszénás
  • Orosháza
  • Pusztaföldvár
  • Tótkomlós


A kabinet a közigazgatási rendszer megváltoztatása mellett döntött, így a jövő év elejétől ismét bevezetésre kerülnek a járások. A járása a közigazgatási rendszerben nem ismeretlen, hiszen évtizedeken keresztül láttak már el feladatokat. Az új rendszer elvileg segít az állampolgárok gyorsabb és hatékonyabb ügyintézésében, A szakpolitikusok a hivatalok felállításánál figyelembe vették a megyehatárokat és a települések elhelyezkedését. A járások mellett bevezetésre kerül a fővárosban 23 kerületi kormányhivatal, míg a nagyvárosokban a kormányablakokon keresztül lehet majd a hét minden napján a fontosabb ügyeket elintézni.

süti beállítások módosítása