nov
20

 2013 Január 1-jétől Záhony egyike lesz a 13 megyei járási központnak. Az elmúlt hónap végéig összesen 142 önkormányzattal kötött megállapodást a járásközpontok, illetve kirendeltségek működéséhez szükséges szakemberek vagy eszközök átvételéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal. A határtelepülés esetében az erről szóló megállapodást dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott és Háda Imre Záhony polgármestere írta alá nemrégiben a megyeházán. Az új hivatal a városháza épületében kerül kialakításra.

2013. január elsejétől az okmányirodai ügymenetek jelentős részét és az önkormányzatokban intézendő ügyeket a járások hivatalaiban lehet majd intézni. A járás, mint hivatali egység nem ismeretlen a hazai fogalomtárban, hiszen hosszú éveken, évtizedeken keresztül részesei lehettek már az állampolgárok. Az új változtatástól a kormány és a parlament gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést remél. A kormány szakpolitikusainak ígérete szerint ezekben a hivatalokban, azaz a járás hivatalaiban sokkal képzettebb és sokkal tapasztaltabb hivatalnokok lesznek.

A járás fogalma a hazai közigazgatási rendszerben sokáig ismert volt, hiszen a tanácsokat váltották már egyszer a múlt században. Most a 29 éve működő önkormányzati rendszert váltja a legutóbb elfogadott törvény alapján. A törvény megalkotói a járások kialakításánál körbejártak minden lehetőséget és figyelembe vették a megyehatárok mellett a települések földrajzi elhelyezkedését is. Ezt követően jelölték ki a 175 járás mellett a 23 kerületi kormányhivatalt, valamint a járások munkáját segítő nagyvárosokban megtalálható kormányablakokat. A törvény január elsején lép érvénybe

süti beállítások módosítása