nov
14

Várpalotai Járási Hivatal - Nyitvatartás, elérhetőségek, ügyintézés

A Várpalotai Járási Hivatal székhelye: Várpalota

A nagyvárosokban kormányablakok a fővárosban 23 kerületi kormányhivatal segíti majd a munkában a 175 járás ügymeneteit. Ez a döntés születet a parlamentben, amikor a közigazgatás reformjáról döntöttek. A járás a közigazgatásban nem ismeretlen, hiszen hosszú éveken keresztül lehetett itt ügyeket intézni. Az új rendszer alapján az eddig a jegyző hatáskörébe tartozó illetve az okmányirodában intézendő ügymenetek közül közel nyolcvan ügyintézés került a járások hatáskörébe. A reform, azaz a változások 2013. január elsejétől lépnek érvénybe.

A járások kialakításáról, működéséről és felosztásáról szóló kormányrendelet megszületett és a Magyar Közlönyben meg is jelent. Így biztossá vált, hogy 2013. január elsejétől az önkormányzatokat járások váltják a közigazgatási és az államigazgatási eljárásokban valamint az ezekhez kapcsolódó ügyintézésekben. A változtatás közel nyolcvan ügykört érint. Ezek után a járás intézi majd gyermekvédelmi, gyámügyi és szociális ügyeket valamint ide fognak tartozni az okmányirodai ügymenetek, is mint például a gépjármű átírás vagy a lakcímkártya kiállítása. A törvény értelmében a változás elindulásával egy időben 175 járás és a fővárosba 23 kerületi hivatal kezdi meg működését.

Várpalotai Járási Hivatalhoz tartozó települések:

  • Berhida
  • Jásd
  • Öskü
  • Ősi
  • Pétfürdő
  • Tés
  • Várpalota
  • Vilonya


Minden közigazgatási ügyet a jövő év elejétől a járások segítségével fogunk tudni intézni. Erről döntött a kormány és mivel a parlament elfogadta az új törvényt ez biztosan így lesz január elsejétől. A járás a magyar közigazgatásban nem ismeretlen kifejezés, hiszen több évtizeden keresztül alkalmazták már. A jelenlegi járások kialakításánál a szakemberek figyelembe vették a megyehatárok mellett a települések földrajzi elhelyezkedését is. A járások mellett bevezetésre kerülnek a fővárosban a kerületi kormányhivatalok, míg a nagyvárosokban kormányablakok fogják segíteni a járási hivatalok munkáját. Érdemes már most mindent megismerni a járásokról, hiszen itt fogunk mindent intézni.

süti beállítások módosítása