dec
27

Aláírták a járási hivatalok felállításához szükséges átadás-átvételi megállapodást

A győri járás kialakításához szükséges megállapodást Borkai Zsolt polgármester és Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott írta alá 2012. október 26-án a városházán…

 

A magyar közigazgatás átszervezésének fontos mérföldköve 2013. január 1., amikor Budapest 23 kerületében, vidéken pedig 175 településen állnak fel a járási hivatalok. A járások az állam szervezetének legalacsonyabb szintű területi és szervezeti egységei lesznek, amelyek a kormányhivatalok szerveként az illetékességi területükön intézik a hatáskörükbe tartozó államigazgatási ügyeket. Feladataik meghatározásakor az önkormányzati és államigazgatási feladatok szétválasztása volt a fő szempont.

Borkai Zsolt polgármester az aláírás alkalmával elmondta, a mai napot hosszas előkészítő munka előzte meg. Ennek zökkenőmentességéért köszönetet mond Széles Sándornak és a kormányhivatalnak. A polgármester úgy fogalmazott, azok a munkatársak, akik a járáshoz kerülnek, eddig kitűnően, szakmai tudásuk legjavát adva végezték munkájukat. Azt kérte tőlük, ugyanezt tegyék az új keretek között is.

Széles Sándor köszönetet mondott a polgármesternek az önkormányzat támogató hozzáállásáért, ami azért is fontos, mert a megyei járások közül a győri lesz a legnagyobb. Hozzátette, az előkészítés hatalmas munka volt, amelynek révén jövőre gond nélkül folytathatják munkájukat az államigazgatási területen dolgozó kollégák.

2013. január 1. napjával Győr-Moson-Sopron megyében hét járás jön létre Csorna, Győr, Kapuvár, Mosonmagyaróvár, Pannonhalma, Sopron és Tét székhellyel. A járási hivatalok elsősorban az okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyi, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási feladatokat veszik át a településektől. 2013-tól a járási hivatalon belül szakigazgatási szervként fog működni a járási gyámhivatal, a járási építésügyi hivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző szakigazgatási szerv, a járási földhivatal, a járási hivatal munkaügyi kirendeltsége és a járási népegészségügyi intézet.

Az államigazgatási feladatokkal együtt a járási hivatalok átveszik a polgármesteri hivataloktól az e feladatokat jelenleg is ellátó köztisztviselőket, az ő jogviszonyuk így kormányzati szolgálati viszonnyá alakul át. Nemcsak a munkatársak, hanem a feladatellátáshoz szükséges ingó- és ingatlan vagyonra is szükség lesz a járási hivatalokban, ezért azok a Magyar Állam ingyenes használatába kerülnek, a vagyonkezelő a kormányhivatal lesz. Az erről szóló megállapodást írta alá 2012. október 26-án Borkai Zsolt polgármester és Széles Sándor kormánymegbízott. A megállapodásban a felek rögzítették a járási hivatalhoz kerülő köztisztviselők létszámát és az ingyenesen használatba adott-vett ingatlan és ingó eszközöket.

süti beállítások módosítása