dec
12

Január elsejétől átalakul a közigazgatás, létrejön a járási rendszer. Hajdú-Bihar megyében 10 városban nyílik járási hivatal, így egyszerűsödik az ügyintézés az állampolgárok számára. A járási rendszer volt a téma a Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorának csütörtöki esti adásában, ahol Rácz Róbert kormánymegbízott volt a vendég.

A járások kialakulása kapcsán fontos tudni, hogy 22 évvel ezelőtt, 1990-ben az új magyar demokráciában az akkori kormány hozott néhány olyan törvényt, amely újrarendezte az ország működési rendjét. Kialakult egy olyan munka-, forrás- és feladatmegosztás az állam, az állami apparátus, valamint az önkormányzati hivatalok között, amely az indulás pillanatában még nem úgy nézett ki, mint jelenleg. Az elmúlt húsz év alatt az állam folyamatosan adogatta hátra, a polgármesteri hivatalok és a jegyzők hatáskörébe azokat a feladatokat, amelyeket neki kellett volna ellátni, de kényelmesebbnek bizonyult ezt a települési jegyzők és polgármesteri hivatalok felé áttolni. Húsz év alatt ez addig fejlődött, hogy ma már nem lehet átlátni az állam és az önkormányzatok közötti feladat- és forrásmegosztást. Mindenki panaszkodik a másikra, az önkormányzatok például azt mondják, hogy az állam nem ad elég pénzt a közigazgatásra. Most annak vagyunk a szemtanúi, hogy az állam igyekszik összekapni magát, és azt tűzte ki célul, hogy saját maga végezze el a saját munkáját – fejtette ki Rácz Róbert.

A kormánymegbízott elmondta, azért most változik a rendszer, mert már látszott, hogy az eddigi feladat- és forrásmegosztás nem tartható tovább, valamint a jelenlegi kormányban van igény, hogy rendet csináljon maga körül, igyekszik jobban megszervezni az államigazgatást.

- A kormány nem akarja a települési jegyzőket, hivatalokat tovább terhelni, hiszen az elmúlt húsz évben nagyon nagy mennyiségű államigazgatási feladatot tettek át a jegyzői felelősségi körbe. A jegyzők ma már ki sem látszanak az államigazgatási feladatokból. Ennek egy jelentős részét, mintegy 40 százalékát veszi most vissza az állam a járási hivatalok létrehozásával – magyarázta Rácz Róbert.

Az átalakítás során a polgármesteri hivatalokból áthelyezik az ott folyó államigazgatási munkák egy jelentős részét a járási hivatalokba. A dolgozói létszám és az a dologi költség, ami eddig a polgármesteri hivatalokban jelentkezett, az is átköltözik a járási hivatalba, így nem fog többe kerülni a rendszer működtetése.

- A járási hivatalokba beköltöznek azok a jelenleg állami körben működő szakigazgatási hivatalok is, amelyek megyei szinten dolgoznak: földhivatal, mezőgazdasági szakigazgatás, munkaügyi központ, népegészségügy, gyámhivatal. Ezek járási szinten is elérhetőek lesznek mint közszolgáltatások – tette hozzá Rácz Róbert.

A kormánymegbízott elárulta, hogy januárban a tíz járási központ településen létrejön tíz járási hivatal, majd nyolc-kilenc hónappal később megalakulnak a kormányablakok másik kilenc településen is, ahol jelenleg okmányirodai, szakigazgatási munka folyik.

- Az új rendszernek köszönhetően egységessé válik az ügyintézés. A 19 településen a járási hivatalokban és a kormányablakban lehet majd mindenféle ügyet intézni, de ezenkívül lesznek még járási kirendeltségi települések, ahol a járás kirendeltség formában jelenik meg, valamint a kimaradó településekre ügysegéd fog kijárni. Az ügysegéd meghatározott időpontokban felkeresi az egyes településeket, nála ügyeket lehet elindítani, és azt majd ő beviszi a járási központba, ahol folytatják az intézkedést. Lényegében valamilyen módon minden településen lesz lehetőség az államigazgatási ügyek intézésére

süti beállítások módosítása