dec
4

A bélapátfalvai járást Balaton, Bekölce, Bélapátfalva, Bükkszentmárton, Mikófalva, Mónosbél, Nagyvisnyó és Szilvásvárad alkotja. Hogy a hivatalt ki vezeti majd, még nem tudni, a személy kiválasztását széleskörű szakmai egyeztetések előzik meg. A közigazgatási és igazgatásügyi miniszter a járási hivatalvezetőket várhatóan december elején nevezi ki.

– Rendben megtörtént az előkészítés, zökkenőmentesen zajlott az ingó és ingatlan eszközök, valamint a humán erőforrás átadása, a nyolc település biztosítja majd a járási hivatal működését – mondta el Ferencz Péter, Bélapátfalva polgármestere. Az új közigazgatási egység székhelye Bélapátfalva lesz, a járás irodái az  ipari park központi épületében kapnak majd helyet. A Bélapátfalvai Járási Hivatal a jegyzőtől átkerülő valamennyi államigazgatási hatáskört gyakorolja majd, így az okmányirodai, a gyámhivatali és a szociális feladatokat is ellátja.

  Az okmányiroda marad a megszokott épületben Bélapátfalván. A kormánytisztviselőknek folyamatosan indítanak majd továbbképzéseket. Fotó: Ötvös Imre Az okmányiroda marad a megszokott épületben Bélapátfalván. A kormánytisztviselőknek folyamatosan indítanak majd továbbképzéseket. Fotó: Ötvös Imre

A járáshoz kerülnek a szabálysértések, valamint családtámogatási ügyek, a köznevelési feladatok, a menedékjogi ügyek, az építésfelügyelet, az építésügyi hatósági feladatok, az egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, egyes kommunális, vízügyi hatáskörök, az állategészségügyi feladatok és a helyi védelmi bizottságok vezetése. A körülbelül 20 átkerülő köztisztviselő kormánytisztviselőként folytatja munkáját.

– A járáson belül átalakulnak az önkormányzati munkaszervezetek is, lévén kétezer fő alatti településen nem lehet önálló polgármesteri hivatal, hanem társulni szükséges. A járáson belül három ilyen lesz majd. Bélapátfalva, Bükkszentmárton és Mónosbél eddig is így működött, Nagyvisnyó és Szilvásvárad szintén körjegyzőséget tart fönn. Az újonnan létrejövő csoport Balatonból, Bekölcéből és Mikófalvából áll.

– Valószínűleg Balaton lesz a társulás központja – mondja Kelemen Károly, Mikófalva polgármestere. – A többi településen a költségvetés határozza meg, hogy marad-e hivatal. Adtunk át ügyintézőket a járásnak, adunk majd a társulásnak is szükség szerint. Hogy helyben mennyi ember marad, az elsősorban a pénztől függ – tette hozzá.

A kistérségből Egercsehi, Szúcs, Hevesaranyos, Bátor és Egerbocs az Egri Járáshoz kerül.

süti beállítások módosítása