már
4

Szeretne vállalkozásba kezdeni, de nem tudja hogyan fogjon hozzá? Úgy érzi, megvan a megfelelő ötlet, de hiányzik az elinduláshoz szükséges anyagi háttér? Szüksége lenne vállalkozási és üzleti ismeretekre?

Magyarországon sajnos nagyon kevés fiatal mer belevágni egy saját vállalkozásba, mivel tartanak a bizonytalanságtól, a megélhetést és befektetett tőkét veszélyeztető kockázatoktól. A kezdő vállalkozásoknak további nehézséget okoz, hogy nincsenek megfelelő pénzügyi, szakmai és üzleti ismereteik és tapasztalatuk. Sokszor a kapcsolatrendszer is hiányzik, ami megnehezíti a vállalkozás beindítását, a kezdeti nehézségekből való kilábalást.

Most itt a lehetőség, hogy a fiatalok vállalkozóvá válását támogató TÁMOP pályázat segítségével megvalósítsa elképzelését. A kockázatokat jelentősen csökkenti, hogy a 90%-os támogatással indíthatja el a vállalkozást, így az első 8 hónap költségeit jelentős mértékben a támogatásból tudja fedezni. Mivel a pályázat előfeltétele egy képzési programban való részvétel és ennek keretében egy üzleti terv kidolgozása, így biztosítva van az alapvető ismeretek elsajátítása és az átgondolt tervezés. A programban résztvevő szervezetek és pályázók megismerése egy kapcsolatrendszer kialakítására is lehetőséget biztosít.

A most kínálkozó lehetőség a „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása – TÁMOP -2.3.6.B – 12/1. pályázat”, amely keretében 3 millió Ft 90%-os vissza nem térítendő támogatást igényelhet.

A pályázat 18 és 35 év közötti fiatalok számára érhető el – egyetlen feltétele a korcsoporti megkötés mellett, hogy többségi tulajdonos nem lehet a pályázó egy másik vállalkozásban (kisebbségi tulajdonos azonban lehet).

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent TÁMOP-2.3.6.B-12/1 jelű, „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban” című pályázat beadási határideje megváltozott. A pályázati útmutató F2. pontjától eltérően a pályázatok benyújtása 2013. március 1-től lehetséges!A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása programban a vállalkozásfejlesztést regionálisan támogató szolgáltató szervezetek

A vállalkozásfejlesztést regionálisan támogató szervezetek az új mikrovállalkozás indítását tervező 18-35 év közötti fiataloknak a vállalkozásalapítás kezdeti szakaszában szakmai támogatást biztosítanak tanácsadással és mentorálással. A szervezetek a vállalkozói kompetenciák elsajátításához, a vállalkozásindításhoz kapcsolódó szolgáltatások megszervezésével nyújtanak segítséget.

Az életképes üzleti ötlettel rendelkező potenciális fiatal vállalkozók a vállalkozásfejlesztést végző szervezetektől segítséget kérhetnek a piaci lehetőségek felkutatásához, a kiválasztott tevékenységhez szükséges kompetenciák, képzettség, gyakorlati feltételek meghatározásához. Az egyéni igények, szükségletek, előzetes tudásszint szerint a fiatalok különböző típusú képzésekben vehetnek részt. A felkészítés során megszerezhetik az alapvető jogi, pénzügyi, gazdálkodási, munkaszervezéssel, gazdálkodással és irányítással kapcsolatos ismereteket, megismerhetik a vállalkozási formák típusait, képessé válhatnak előkészíteni önfoglalkoztatóvá vagy vállalkozóvá válásuk lépéseit, illetve segítséget kapnak üzleti tervük összeállításához.

Az üzleti tervet a vállalkozásfejlesztést regionálisan támogató szolgáltató szerv értékeli és hagyja jóvá, vagy utasítja el.

 

A vállalkozásfejlesztést támogató, felkészítő szervezetek régiónként:

Dél-Alföldi Régió (Békéscsaba): Budapesti Politechnikum Alapítvány

Észak-Magyarországi Régió (Miskolc): Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége

Dél-Dunántúli Régió (Pécs): Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége

Észak-Alföldi Régió (Szolnok): Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége

Nyugat-Dunántúli Régió (Zalaegerszeg): Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége

Közép-Dunántúli Régió (Székesfehérvár): Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

 

A FIVOSZ négy régióban nyerte el a Fiatalok vállalkozóvá válását támogató (TÁMOP 2.3.6) pályázat első ütemét (felkészítés / jóváhagyás). A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége a 18 és 35 közötti fiatal vállalkozók hazánkban, és az Európai Unióban is hivatalosan elismert érdekérvényesítő és érdekvédelmi szervezete. Öt éve működnek Magyarországon. A FIVOSZ mentorokkal, szakmai és pénzügyi befektetőkkel, külföldi piacra jutással, és kapcsolati tőkével tud segíteni a hozzájuk forduló fiatal vállalkozóknak. A TÁMOP 2.3.6-os pályázat létrejöttében is nagy szerepük volt.

süti beállítások módosítása