jan
3

2013. január 1-jén a közigazgatás nagy átalakításának részeként életbe lép a járási rendszer, amely alapján Csongrád megyében 7 járás kezdi meg működését.

Január 2-án minden járási központban elindul a munka, az okmányirodák ugyanabban az időpontban nyitnak, mint eddig, és zavartalanul fogadják az ügyfeleket. Az új rendszertől a kormányzat egy hatékony, gyors, takarékos és ügyfélbarát szemléletű, részrehajlás nélkül működő közigazgatást vár el, ahol az ügyintézők nem a burjánzó bürokráciát s a hivatalnokokat, hanem az ügyfeleket, a polgárokat szolgálják. Az következőkben összefoglalva közzétesszük mindazokat a változásokat, amelyekkel a Csongrád megyei állampolgárok a napi ügyintézés során január 1-től találkozhatnak.

Az államigazgatás átalakításának célja, lényege

Mint ismert, a járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány, a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló átalakításának, a Jó Állam kialakításának egyik fontos állomásaként. „A közigazgatás az emberekért van” – fogalmazta meg Magyary Zoltán, a közigazgatás-tudomány külföldön is elismert alakja mintegy 70 évvel ezelőtt. A jelenlegi átalakítás célja ennek az alapelvnek a megvalósítása. Olyan ésszerű változtatások által történik mindez a gyakorlatban, mint az önkormányzati és állami feladatok szétválasztása, de szintén kiemelt elvárás az új rendszerrel szemben, hogy a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel és ügyfélközpontúan működjön a jövőben a területi közigazgatás.

Az állam az elmúlt húsz évben „kényelmi szempontok” miatt számos állami feladatot telepített elsősorban a jegyzőkhöz, azonban ez túlterhelte a települések hivatali szervezetét. A jegyzők, kivételesen polgármesterek által ellátott hatósági ügyek 90 százaléka eddig is államigazgatási jellegű volt. Ez azt jelenti, hogy ekkora tömegű – az állam által áthárított – pluszfeladat hárult eddig a településekre, amely mindeddig az önkormányzatok költségvetését terhelte. Az új rendszer bevezetésével az összes államigazgatási ügy több mint 40 százaléka kerül vissza az államot képviselő járási hivatalokhoz.

Amit a járási hivatalokról általában tudni kell

A járási hivatalok a kormányhivatalok kirendeltségeként, az államigazgatási ügyek intézésében nyújtanak segítséget az állampolgároknak. Az eddig a jegyzők által ellátott ügyek közül elsősorban okmányirodai feladatok, a gyermekvédelmi és gyámügyek, szabálysértési ügyek, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézése került át.

A járási hivatal további jelentősebb feladatai még az időskorúak járadéka és az ápolási díj folyósítása, a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványával kapcsolatos és a temető fenntartásával kapcsolatos ügyek.

Ugyancsak a járások látják majd el szinte kizárólagosan a kommunális igazgatással (pl. temetőengedélyezés), valamint a menedékjogi ügyekkel kapcsolatos feladatokat.
A polgári védelem tekintetében legfontosabb változás, hogy a helyi védelmi bizottság elnöke a járási hivatalvezető lett.

2013 januárjától az ügyfelek elsősorban az okmányirodákban kerülnek majd kapcsolatba a járási hivatalokkal. Itt elsősorban a személyi adat- és lakcímnyilvántartással, útlevél-igazgatással és a közlekedési igazgatással kapcsolatos ügyintézés folyik majd a már jól megszokott helyen és nyitva tartási rendben.

Tovább egyszerűsíti majd az ügyintézést, hogy a közeljövőben a kormányablakokhoz hasonlóan itt is folyamatosan bevezetik a kétműszakos ügyfélfogadási rendet és 2013 októberétől az okmányirodák átalakulnak kormányablakokká. Így minden munkanapon 8-tól 20 óráig tartanak ügyfélfogadást a jelenleg is működő kormányablakokhoz hasonlóan.

Ami az új rendszerben megváltozik

A csongrádi, makói és mórahalmi okmányirodák új épületekben kaptak elhelyezést. Fontos tudni, hogy ezzel együtt a csongrádi és a makói okmányiroda telefonszáma is megváltozott. Az új címek és telefonszámok a következők:

Csongrádi Járási Hivatal Okmányiroda:
Cím: 6640 Csongrád, Justh Gyula u 2/B.
Telefonszámok:
(62) 561-662: személyazonosító igazolvány, lakcímigazolvány, egyéni vállalkozói igazolvány, ügyfélkapu, útlevél, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa, súlyadó miatt forgalomból kivonás
(62) 561-663: jogosítvány, gépjármű ügyintézés
Fax: (62) 561-675

Makói Járási Hivatal Okmányiroda:
Cím: 6900, Makó, Hollósy Kornélia u 2/A
Telefonszámok:
(62) 561-686: személyazonosító igazolvány, lakcímigazolvány, vezetői engedély, útlevél, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa
(62) 561-684: népesség-nyilvántartó
(62) 561-683: gépjármű igazgatás
(62) 561-688: egyéni vállalkozói igazolvány, ügyfélkapu
Fax: (62) 561-695

A megye járási hivatalainak pontos címe és vezetőik

Csongrádi Járási Hivatal
6640 Csongrád, Justh Gy. u. 2/B.
Vezetője: Holubán Csilla

Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal
6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1.
Mindszenti okmányiroda: 6630 Mindszent, Köztársaság tér 16.
Vezetője: Makó András

Kisteleki Járási Hivatal
6760 Kistelek, Árpád u. 1-3.
Megbízott vezetője: Darabos Orsolya Katalin

Makói Járási Hivatal
6900 Makó, Hollósy Kornélia u. 2/A.
Vezetője: Weszely Tamás

Mórahalmi Járási Hivatal
6782 Mórahalom, Szentháromság tér 1.
Üllési kirendeltség: 6794 Üllés, Felszabadulás u. 40.
Vezetője: dr. Szántó Mária

Szegedi Járási Hivatal
6724 Szeged, Huszár u. 1.
Sándorfalvi kirendeltség: 6762 Sándorfalva Ady E. u. 1.
Vezetője: Bodó Imre

Szentesi Járási Hivatal
6600 Szentes, Kossuth tér 6.
Vezetője: dr. Tóth Flórián

A járások és a szakigazgatási szervek

A járási hivatalok, azonban nem csak ezeket a feladatokat fogják ellátni, hanem a helyi szintű szakigazgatási feladatok is a járási hivatalhoz tartoznak az év elejétől. Így a járási hivatalokon belül, külön szakigazgatási szervként működik a járási gyámhivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal, a járási munkaügyi kirendeltség.

A járások lakosságszáma nem indokolja, hogy minden járásban működjön minden szakigazgatási szerv. Itt is, a korábban már bevált módszer szerint az egyes járási szakigazgatási szervek több járás területén is elláthatják a feladataikat. Pl. a Szegedi Járási Földhivatal illetékes a Kisteleki Járás településeire is, vagy a Szeged II. állatorvosi körzetből létrejött Kisteleki Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal látja el a Mórahalmi Járást is.

A járási szakigazgatási szervek a gyámhivatal és építésügyi hivatal kivételével nem új szervezetek, hanem a megyei kormányhivatal szakigazgatási szerveiként működtek eddig is, csak az illetékességi területük és elnevezésük nem illeszkedett teljesen a járási szisztémához.

A járási gyámhivatalok, illetve Szegeden a Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal és Hódmezővásárhelyen a Járási Építésügyi Hivatal szervezete is csak annyiban jelent újdonságot, hogy ezek a korábbi polgármesteri hivatali irodákból válnak szakigazgatási szervvé.

süti beállítások módosítása